Млада двойка седи на пейка в Борисовата градина в София.

...
 Млада двойка седи на пейка в Борисовата градина в София.
Коментари Харесай

За родителите, живеещи в мрежата

 Млада двойка седи на скамейка в Борисовата градина в София. Не приказват между тях, двамата са вперили взор в мобилните телефони. От време на време децата им, които играят наоколо, съумяват да ги извадят от унеса с настоятелни мрънкания, че желаят да пият сок, да ядат и да пишкат.

 Вероятно към този момент си мислите, че това са неприятни и безотговорни родители, само че грешите. Те са просто едно от милионите фамилии по света, които по този метод прекарват почивните си дни. От една страна, родителите са задоволително интелигентни и знаят, че е потребно да са дружно с децата си на чист въздух, само че от друга, влечението към мрежата е толкоз огромно, че не им разрешава да бъдат пълноценни участници в фамилните излети и разходки. Все нещо ровят по джобовете си, все се оправдават, че чакат значимо известие от бизнес сътрудник и по тази причина постоянно би трябвало да ревизират телефона си даже в почивния ден.

 Наскоро огромен телекомуникационен оператор във Англия разкри, че англичаните изпращат милиони къси известия до своите деца вместо директно да поддържат връзка с тях. Някои гласят: “Вечерята е подготвена ”, “Легна ли си към този момент? ” или “Спри да играеш на компютъра! ”. Все неща, които умерено може да бъдат казани очи в очи, в случай че мрежата не е превзела мозъците и цялото време на хората. При това жителите на Острова не са измежду най-пристрастените към мобилните връзки народи.

 У нас сходни проучвания към момента не са правени, само че в случай че се съди по данните на Националния статистически институт, огромна част от дейните българи също сърфират крепко в мрежата. Във възрастовата група от 25 до 54 години интернет постоянно употребяват сред 84,2 и 66,1 на 100, като болшинството са по-младите. 84,2 % от сърфиращите вършат това посредством мобилен телефон или смарт телефон. Мрежата е средство за диалози, участия в обществени групи, намиране на информация и извършване на покупки.

 Хайде в този момент на фона на тези данни да насложим резултатите от националното изследване на изследователския център “Тренд ” за връзката родител - преподавател. То демонстрира, че единствено 7% поддържат връзка по имейл, а 6 % се осведомят от уеб страницата на учебното заведение. Голямата група - 84 на 100 от интервюираните майки и татковци, разчитат на родителските срещи, които са 3-4 пъти годишно, или на диалози по телефона с учителя (41%).

 Е, по какъв начин тогава образованието да стане приоритет в нашата страна? Имаме родители, които са на интернет вълна. Целият им живот минава през мрежата и някой желае да ги извади от тази им среда и да ги занимава с отсъствия, бележки и държание. Ами няма по какъв начин да стане пълноценна връзка родител - преподавател, откакто двете страни са на разнообразни писти. 

 Министерството на образованието към този момент разгласи, че възнамерява да сътвори национална електронна система за всички учебни заведения до 2020 година, хартиените бележници да бъдат отстранени и родителите да научават в действително време, когато на децата им пишат отсъствия. За нашите географски ширини евентуално сходни обещания звучат доста напредничаво, само че истината е, че това са остарели неща. Ако се върнем към англичаните, които и за вечеря викат децата си посредством фамилния чат, би трябвало да знаете, че те безусловно са бомбардирани с информация за възпитанието на наследниците им в публичните просветителни заведения. Още в детската градина всяко дете има интернет профил. В него учителите разгласяват клипове и информация по какъв начин то се развива. Освен администрацията на детското заведение достъп до него имат единствено родителите посредством определена от тях ключова дума. Отделно на персоналните си имейли в петък вечер те получават седмичен бюлетин за живота в детската градина със фотоси и сведения какво е учено през миналите пет дни и какво следва за идната седмица. Информацията в него е много подробна. Публикуват се текстове на песнички, препоръки по какъв начин детето да практикува показани от учителите неща и линкове към приказки в интернет, които е добре да гледа като продължение на преподадените неща. Успоредно с това на родителите се изпращат есемеси по всевъзможни въпроси.

 Така да вземем за пример 15 минути преди да вземеш детето си, може да получиш известие, че в региона на детската градина е имало пожар, само че прозорците ѝ навреме са били затворени и никой не е обгазен. Друго ти припомня, че денят ще е парещ и би трябвало да го намажеш със слънцезащитен крем – фактор 50, да му сложиш шапка и да му дадеш бутилка с вода. Въобще на пръв взор обикновени неща, които евентуално родителите знаят, само че може да подминат поради забързания метод на живот и по този метод да не обгрижат задоволително децата си.

 На множеството наставнически срещи в Англия нормално се акцентира, че учителите знаят какъв брой претрупани са майките и бащите, и по тази причина ще се стремят да ги доставят с оптимален размер потребна информация за развиването на тяхното дете. Така хем ще им спестят време сами да търсят в мрежата, хем ще ги предпазят от недостоверни препоръки. Затова един от критериите дали обещано образователно заведение е положително е дали има постоянно поддържан и отзивчив уебсайт.

 Електронните дневници и бележници са хубаво нещо, само че не са задоволителни. Затова по-полезно ще е министерските служители да се концентрират с каква информация биха могли да заинтригуват живеещите в мрежата родители и деца, с цел да ги създадат сътрудници в просветителния развой.

Инфо: www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР